Urla'da Akıllı Tarım Modeliyle Kuraklığa Karşı Mücadele
Ziraat mühendisi Şükrü Cem Akçay, İzmir Urla'da kuraklıkla mücadele için yapay zekâ destekli akıllı tarım uygulamaları geliştirdiklerini açıkladı. Proje, sürdürülebilir üretimi ve kırsal kalkınmayı hedefliyor.
Küresel ısınmanın etkisiyle artan aşırı hava olayları ve kuraklık, tarım sektöründe ciddi sorunlara yol açarken, İzmir'in Urla ilçesinde geliştirilen akıllı tarım uygulamaları dikkat çekiyor.
Ziraat mühendisi ve akıllı tarım uygulayıcısı Şükrü Cem Akçay, iklim değişikliğiyle mücadelede teknolojinin doğru kullanımının önemine vurgu yaparak şunları söyledi: 'İklim değişikliği yalnızca bugünün değil, geleceğin de en büyük risklerinden biri. Tarım sektöründe bu değişime karşı koyabilmek için teknolojiyi doğru kullanmak zorundayız.'
Akçay, yapay zekâ destekli mikro iklim sensörleriyle donatılmış sistemlerin tarımda devrim yarattığını ve bu sistemlerin erken teşhis ile müdahale imkânı sunduğunu ifade etti. Ayrıca veriye dayalı sulama sistemleri, otomatik tarım makineleri, bitki sağlığı takibi ve hastalık analizleri gibi teknolojik yeniliklerin çiftçiler için umut verici olduğuna dikkat çekti.
Urla Yağcılar'da örnek proje
Akçay, İzmir'in Urla ilçesine bağlı Yağcılar Köyü'nde hayata geçirdikleri modelin, bağ alanları, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, akıllı sera ve topraksız tarım gibi yenilikçi uygulamaları içerdiğini belirtti. Bu sayede sürdürülebilir kırsal kalkınmanın desteklendiğini söyledi. Proje; akademik çevreler, kamu kurumları, yerel üreticiler ve finansman kaynaklarının ortak çalışmasıyla yürütülüyor.
'Bu projeyle geçmişin bilgeliği ile geleceğin teknolojisini buluşturuyoruz' diyen Akçay, kadın ve genç çiftçilerin projeden ilham aldığını da vurguladı.
Adil ve erişilebilir tarım
İklim dostu tarım politikalarının geliştirilmesi için fırsat eşitliği ve cinsiyet eşitliğinin önemine değinen Akçay, 'Sürdürülebilir bir tarım için adaletli politikalar, kapsayıcı modeller ve doğru finansman araçlarına ihtiyaç var' ifadelerini kullandı.
Tarımın önümüzdeki on yılda dijitalleşme ile çok farklı bir noktaya evrileceğini söyleyen Akçay, 'Agroekolojik ve yapay zekâ destekli yöntemlerle hem doğaya uyumlu hem de daha verimli bir tarım mümkün' diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumlar